Zeytinin Faydaları
Kalp Sağlığını Güçlendirir: Zeytin Kalp hastalığını önleme ile ilişkilendirilen, oleik asit olarak adlandırılan tekli doymamış yağ içermektedir. Zeytinde bulunan bu oleik asit tansiyonu düşürür ve kardiovasküler komplikasyon ihtimalini azaltır.Dahası zeytin, kanseri önleme ile bağlantısı olduğu bilinen fenolik içerikler bakımından zengindir. Hidroksitirosol gibi fenolik içerikler, kanı incelten pıhtı önler görevi görür. Bu da kan pıhtılaşması oluşumunu azaltır. Bundan başka, aynı fenolik bileşenler ayrıca damarlardaki gerilimi azaltır ve damarları açar.
Kemik Erimesi: Geleneksel Akdeniz Diyeti ile beslenenlerin, kemik erimesi olma bakımından düşük ihtimale sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bazı araştırmalarda zeytinde bulunan bazı bileşenler ile kalsiyum depolama ve kemik gelişimi arasında bağlantı bulunmuştur.
Kanseri Önler: Zeytin, antioksidan ve iltihap önleyici madde olan kanseri önleme konusunda pozitif bir etki yaratan antosiyanin içerir. Antioksidanlar vücudu sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştüren serbest radikallere karşı korur. Ayrıca zeytin, meme kanserinin oluşumunu tetikleyen faktörleri sınırlandırmaya yardımcı olan oleik asit içerir.
İltihaplanmayı Azaltır: Zeytinin içerisinde bulunan çeşitli bileşenler sadece antioksidan bileşen görevi görmezler aynı zamanda iltihap önleyici bileşen görevi görürler. Bu bileşenler vücuttaki eklem, kas, sakatlık, tendon ve el-ayak ağrıları bulunan vücutta iltihaplanmayı azaltır. Özellikle kireçlenme, damla hastalığı ve diğer romatizmal durumlar yönünden zeytin, büyük fayda sağlar ve bunlarla bağlı ağrıları giderir.
Sindirim: Zeytin, zengin bir lif kaynağıdır. Bir kase zeytin, günlük lif gereksinimin %20’sini karşılar. Yüksek lif içeriği, bağırsaklardaki peristaltik hareketi hızlandırarak sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Lif ayrıca, tokluk hissi sağlar ve aşırı yemeyi ortadan kaldırır. Lif sadece sindirim sağlığını artırmakla kalmaz, ayrıca kilo vermeyi kolaylaştırır. Lif ayrıca, kandaki aşırı kolesterolü yok ederek kalp sağlığını artırır.
Alerjik Reaksiyonlar: Zeytin, alerjik reaksiyonların yoğunluğunu veya sıklığını azaltmaya yardımcı olur. Zeytinin içerisindeki belirli bileşenler, histemin için alıcı bölgeye blok engel koyarak antihistamin görevi görür. Beslenme düzenine zeytin eklenerek mevsimsel alerjilerin belirtilerin belirtileri azaltılabilir.
Kan Dolaşımı: Zeytin, alyuvar üretimi için iki önemli bileşen olan demir ve bakır bakımından zengindir. Bu iki mineral olmada, vücuttaki akyuvarlar azalır ve kansızlık hastalığına neden olur. Bol miktarda zeytin tüketilerek, kanın vücudun tüm kısımlarına pompalanması sağlanır.
Antibakteriyel Özellikler: Zeytinin değerli kimyasal bileşeni olan oleuropein, antimikrobiyel ve antibakteriyel görevi görür. Bol miktarda zeytin tüketilmesi bu kimyasalları artırır ve vücudu bakteriyel enfeksiyonlara karşı korur.